Titel: Det var en gång en jänta, ………….

Meddelare: Johan Olof Berglund  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Gårdtjärn

Det var en gång en jänta, som två pojkar friade till. Hon ville förstås bara ha den ene av dem. Så en kväll, då hon hade kärasten hos sig, kom den andre och vill in, men jäntan sade, att hon var så sjuk, att hon inte kunde stiga upp och öppna. Nu var sängen alldeles intill fönstret, och i detta var en liten ruta borta. Mente så pojken, att hon åtminstone kunde ge honom en kyss genom det där lilla hålet. Jo, det kudne väl gå för sig, tyckte hon och satte till ändan. Som det var mörkt, tog gossen det för gott och kysste henne på det "sura". Så sa han: "Jo, jag märker, att du är sjuk. Du är fasligt svullen om kinderna, och andedräkten är bedrövligt sur." Och så gick han och kom aldrig mer tillbaka.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Förhållandet mellan könen II.Nattfrierier.